Husorden
Ifølge Lov om leje af almene boliger påhviler det boligselskabet/afdelingsbestyrelsen efter bedste evne at sørge for, at der hersker god ro og orden i afdelingen. Lejeren og dennes gæster har pligt til at efterkomme den af beboerne vedtagne husorden. Overtrædelse af denne husorden vil blive påtalt, og beboerne skal selv stå til ansvar og holde afdelingen skadesløs. Husordenen har gyldighed som tillæg til Lejekontrakten. Husordenen er udformet med henblik på at sikre fælles interesser for beboerne, afdelingen og boligforeningen. Den skal på bedst mulig vis tage hensyn til beboernes udfoldelsesmuligheder og samtidig kunne benyttes til at oprette/opretholde rolige og ordentlige forhold inden for afdelingen.
Affald
Alle former for affald sorteres efter Fredensborg Kommunes anvisninger samt de for afdelingen til enhver tid gældende regler for affaldshåndtering. Køkkenaffald skal placeres i lejemålets affaldsstativ. Våde ting skal være omhyggeligt indpakket, før det kastes i affaldsspanden. Flasker og glas anbringes i flaskecontaineren - ligesom aviser og blade kommes i aviscontaineren. Brugte batterier kan lægges i en lille plasticpose og placeres oven på affaldspanden umiddelbart inden den ugentlige tømning.
I boliger uden haver
Køkkenaffald / dagrenovation afleveres i de anviste affaldshuse. Der må ikke stilles affaldsposer på svalegangen eller uden for affaldshusene af sikkerheds- og sundhedsmæssige årsager.
Storskrald og haveaffald generelt
Storskrald og haveaffald lægges i klare plastsække, som ikke må bindes, og afhentes af ejendomsfunktionærerne på faste ugedage. Sækkene må ikke indeholde køkkenaffald /dagrenovation. Affaldet må ikke være pakket ind, da indholdet skal være synligt for ejendomsfunktionærerne. Overholdes ovennævnte ikke, vil affaldet ikke blive afhentet. Ved gentagne påbud til beboeren om fjernelse af disse sække, vil de blive fjernet for beboerens regning. Affaldssækkene skal stilles ud ved siden af skraldestativet tidligst aftenen før afhentning. (de gældende afhentningsdage kan findes på by-nordengen.dk eller ved henvendelse på ejendomskontoret). Ved altangangsboligerne stilles storskrald i affaldshuset. Jord, sten samt dele fra motorkøretøjer, byggeaffald, kemikalier, maling og andet farligt affald skal beboeren selv aflevere på Genbrugsstationen.
Storskrald
Større mængder storskrald ved f.eks. fraflytning og tømning af bolig og udhus skal lejer selv bortskaffe på kommunens genbrugsplads. Der er mulighed for at leje en trailer på ejendomskontoret.
Haveaffald
Her er alene tale om grønt affald. Der må ikke kommes jord, sten, urtepotter, plast og lignende affald i haveaffaldssækkene.
Paraboler og antenner
Parabolantenner må opsættes i haven dog således, at de ikke overstiger hækkens højde på 1,80 m. Parabolantenner må tillige opsættes på indersiden af altaner dog således, at de ikke overstiger rækværkets øverste kant. Der skal ansøges om opsætning af hobbyantenner, hvilket kan ske på ejendomskontoret. Stedet, hvor hobbyantennen skal sættes op, anvises af ejendomskontoret.
Cykler m.v.
Cykler, knallerter, barnevogne og el-scootere skal anbringes, så de ikke er til gene for andre beboere. For altangangshusenes vedkommende skal ovennævnte stilles i cykelskuret. Cykelskurene må kun bruges til ovennævnte genstande. Cykler og barnevogne m.m. må ikke henstilles på svalegangene af sikkerhedsmæssige årsager.
Elektronisk nøgle
Visse fællesfaciliteter som vaskeri, kondirum og lignende kræver elektronisk nøgle. Ved tab af nøglen kan der mod betaling rekvireres en ny på ejendomskontoret.
Fællesarealer
Beboerne skal respektere, passe på og værne om fællesarealerne, beplantningen, legeredskaber m.v. Såfremt der bliver lavet hærværk på disse, skal dette straks meddeles til ejendomskontoret. Når et område forlades efter brug, er det brugerens pligt at rydde op og fjerne evt. affald efter sig. Hundeefterladenskaber samles op og lægges i de dertil indrettede affaldsspande, der er opsat flere steder i bebyggelsen. Forurener en beboer, medlemmer af husstanden eller disses gæster afdelingens fællesarealer, ejendom og beboerrum, skal forureningen fjernes/rengøres af beboeren. Undlades dette, vil arbejdet blive udført af ejendomskontoret for beboerens regning. Af sundhedshensyn og for at undgå at tiltrække rotter udvises påpasselighed ved fodring af fugle. Brød og madrester må ikke smides direkte på jorden.
Haver generelt
Beboernes egne for- og baghaver skal fremstå rene, pæne og velholdte og må ikke benyttes som oplagringsplads, hundetoilet eller opbevaring af affald. Se yderligere i vedligeholdelsesreglement og udendørsråderet.
Forhaver
Hæk – max højde 160 cm. Hæk må ikke være til gene for forbipasserende.
Baghaver
Hækkene må ikke overstige 180 cm, målt fra højeste side. De skal tilrettes og klippes minimum 1 (gerne 2 gange) årligt og fremstå nyklippet pr. 1. juli. Hækken må aldrig hindre passage på sti og vej for traktor og forbipasserende eller dække over gade- og stibelysning.
Husdyr
Det er tilladt at have 1 husdyr (hund eller kat). Tilladelse skal indhentes fra Boligkontoret før anskaffelsen. Visse hunderacer kan ikke tillades, se ansøgningsblanketten. Tilladelsen kan inddrages, hvis regler om husdyr ikke overholdes. Dyret må ikke være til gene for andre lejere eller volde skade på mennesker, dyr eller afdelingens ejendom/områder. I bebyggelsen skal dyret føres i snor. Efterladenskaber skal opsamles og lægges i de opsatte affaldsbeholdere i området. Såfremt dette ikke overholdes, kan husdyrtilladelsen inddrages. På grund af havernes størrelse er biavl ikke tilladt. Hønsehold skal man søge om.
Leg
Leg og boldspil må ikke være til gene for andre beboere. Musik, fester og anden støjende adfærd skal ske under hensyntagen til andre lejere og bør stoppes, såfremt der klages.
Parkering, motorkørsel og cykling
Motorkørsel på vejene i bebyggelsen skal ske efter færdselslovens bestemmelser. Parkering af køretøjer er kun tilladt på parkeringsarealerne. Køretøjer, der ikke kan holde på de afmærkede p-pladser på grund af deres længde, kan få henvist et p-område. Området udpeges af ejendomskontoret. Cykel-, knallert- samt motorkørsel er forbudt på gangstierne, opholdspladser og grønne arealer. Køretøjer over 3500 kg samt trailere, last- og campingvogne må ikke parkeres på P-pladserne ud over de timer, der er fastsat af kommunen. Det er af hensyn til miljøet ikke tilladt at lade bilen køre i tomgang ud over de af kommunen fastsatte 1 min. i henhold til gældende bestemmelser.
Skiltning
Opsætning af skilte og reklamer er ikke tilladt.
Støj
Høj musik samt brug af alle former for støjende maskiner skal ske med størst mulig hensyntagen til naboer. Boring i vægge og loft samt andet støjende arbejde må kun finde sted mandag-fredag kl. 8-19, lørdag fra kl. 10-16 samt søn- og helligdage fra kl. 10-12.
Svalegange
Der må ikke stilles genstande, der kan hindre fri passage for blandt andet redningsmandskab.
Altanen
Hvis man opbevarer ting på altanen, kan der med fordel blændes med gardin eller persienner, så altanen fremstår pæn og ryddelig. Se også vedligeholdelsesreglementet
Vaskeriet
Enhver voksen beboer har adgang til vaskeriet efter gældende regler. Børn under 15 år må ikke betjene maskinerne og færdes alene i vaskeriet.
Ødelæggelse / hærværk
Enhver beboer er ansvarlig for ødelæggelser forårsaget af dem selv og deres gæster. Dette gælder enhver beskadigelse, der med forsæt eller grov uagtsomhed bliver påført boligafdelingens fællesanlæg og grønne områder. Ejendomskontoret har ret til på afdelingsbestyrelsens vegne at påtale overtrædelser af disse bestemmelser, for at vi i fællesskab kan få et hyggeligt og rart miljø og for - i alles interesse - at holde vedligeholdelsesomkostningerne nede.
Således vedtaget på beboermødet den 11.9.2014


Procedure for behandling af husordenssager
Afdelingerne har hver især en husorden, der i detaljer beskriver, hvad der i de enkelte afdelinger betragtes som god skik og adfærd, så det skulle være muligt for alle beboerne at kunne bo og leve på tilfredsstillende måde. Erfaringen viser desværre, at nogle af beboerne overtræder afdelingens husorden. Nogle, desværre meget mere end andre. Føler man sig generet af overtrædelser af afdelingens husorden skal følgende fremgangsmåde anvendes:
Punkt 1:
Skriftlig klage fremsendes til administrationskontoret,Vestermarken 16A, 3060 Espergærde. Af klagen skal det klart fremgå, hvad man mener, overtrædelsen består i. Dernæst hvornår overtrædelsen har fundet sted, hvem overtræderen er, og hvor vedkommende bor. Klagen skal være underskrevet med navn og adresse. Navn og adresse vil ikke på dette tidspunkt blive oplyst for overtræderen. Overtræderen vil herefter modtage et brev med enten en skriftlig advarsel eller en indkaldelse til en samtale på afdelingskontoret med repræsentanter for afdelingsbestyrelsen. Og her plejer mange husordenssager at blive løst i hvert fald i et stykke tid. Fortsætter overtræderen med at tilsidesætte afdelingens husorden kan Beboerklagenævnet på dette tidspunkt inddrages, og klagerne skal vidne. Der kan også fortsættes efter nedennævnte procedure, der er nødvendig for i det hele taget at kunne starte en evt. husordenssag ved beboerklagenævnet eller boligretten.
Punkt 2:
Der skal nu indsendes flere skriftlige klager til administrationskontoret, hvor fremgangsmåden under punkt 1 skal følges, dog skal der nu være flere, der med deres underskrift med navn og adresse, tilkendegiver, at de ligeledes føler sig generet. Jo flere underskrifter des bedre. Administrationen følger nu sagen tæt og indkalder igen overtræderen til en alvorlig samtale, hvor konsekvenserne for fortsatte overtrædelser, f. eks udsættelse af lejemålet, bliver forklaret for overtræderen. Det er herefter vigtigt, at der fortsættes med skriftlige klager, gerne så mange som muligt i henhold til punkt 1 og 2, hvis overtrædelserne fortsætter. Klagerne indsendes til administrationen. Efter et kontinuerligt forløb af overtrædelser og skriftlige klager i ca. 3 - 4 måneder vil der blive indledt en boligretssag. Når retten bliver sat, skal klagerne vidne i retten. Hvis ovennævnte procedure følges, vil resultatet næsten altid blive, at overtræderen bliver udsat af sit lejemål på grund af overtrædelse af afdelingens husorden.
Udfærdiget af:  Peder Hansen
Du kan her hente et klageskema Vis HER